Методом умножения обеих частей уравнения на соответствующее сопряженное выражение решите на множестве R уравнение:корень из x^2+9-корень из x^2-7=2

1

Ответы и объяснения

2013-01-30T20:29:54+00:00

піднесемо до квадрату обидві частини рівняння:

x^2+9-2корінь(x^2+9)(x^2-7)-x^2+7=4

-2корінь(x^2+9)(x^2-7)=-12   поділимо ліву і праву частину рівняння  на -2

корінь(x^2+9)(x^2-7)=6

піднесемо ліву і праву частини рівняння до квадрату

(x^2+9)(x^2-7)=36

введемо заміну: х^2=а

(а+9)(а-7)=36

а^2-7a+9a-63=36

a^2+25-99=0

скористаємося формулою D/4=(-b/2)^2-ac

D/4=1+99? коріньD/4=10

x1,2=(-b/2+- коріньD/4)/a, тоді:

a1,2=-1+-10

повернемось до заміни:

х^2=9                 x^2=-11

x=+-3                 рівняння розв'язків не має